BLOG

Iditarod 2020

Wat was het weer een speciale editie van de zwaarste sledehondenrace ter wereld, de Iditarod! De race werd dit jaar gefinished op 17 maart. Ron blikt met je terug op deze uitzonderlijke race.

We willen natuurlijk eerst de Winnaar Thomas Wearner feliciteren met zijn grandioze overwinning dit seizoen. Hij finishte ruim voor de eerstvolgende Musher, Dalles Seavy, die zelf ook een aardige race had gelopen. Maar wat Thomas heeft gedaan is natuurlijk ongekend. Hij was al 2 uur in White Mountain en er was nog niemand de post binnen gelopen. Hij heeft de grote rust periode gehouden voor de 130 mile etappe naar Unakleet. Daar heeft hij de honden gesnackt en booties verwisseld en is gelijk doorgestoomd. Een waanzinnige zet strategisch, mits je honden hebt die dat kunnen natuurlijk.

De laatste Musher, Kaci Murringer, is gefinisht na 13 dagen, 22 uur, 29 minuten en 45 seconden. Die wint de rode lantaarn award. Dit is de prijs voor de laatste Musher die finisht. Het is mooi dat iedereen weer veilig teruggekomen is op enkele uitvallers na dan.

Nu de vraag die ik mezelf stel als ik dit allemaal weer heb mogen volgen. Waarom zou ik dit willen doen? Nou, precies hierom. Deze mensen zijn zo toegewijd aan hun doel en ze geven alles wat ze hebben om dit te kunnen; ze verleggen grenzen. Ze gaan door weer en wind, trainen elke dag en verzorgen hun honden met liefde om ze topfit te houden. Om ervoor te zorgen dat ze als één team deze uitdaging aan kunnen is veel voor nodig. Het werken met deze intelligente dieren is een privilege. We kunnen zoveel leren van deze geweldige wezens op gebied van werklust, positieve energie en ga zo maar door!

Dan nog te bedenken dat Dan Ditlifsen onze partner voor de iditarod zelf een hele mooie race met een ijzersterke positie in de Finmark løpet aan het volbrengen was. Hij lag op koers om op het podium te eindigen in de Finse race, maar helaas werd de race abrupt beëindigend vanwege het coronavirus, hoe bizar is dat? Dan had samen met z’n steun en toeverlaat Victoria alles voor elkaar om deze race naar zich toe te trekken en dan word je verteld, vlak voor het einde, dat al je werk voor niks geweest is. Dat je de race waar je het hele jaar voor getraind hebt wordt afgebroken. Ondanks dat alles is hij zo positief en bedankte hij de organisatie voor al het gedane werk en zei “volgende keer beter”. Dat zijn de enige Mushers in hun soort die zo veel controle over hun eigen emoties hebben op dit soort moeilijke momenten en dat is heel bijzonder te noemen.

Hopelijk verdwijnt dit virus snel en kan onze mooie sport weer doorgang vinden! Voor nu, stay safe.

Geschreven door Ron de Ruiter
07-05-2020

Blijf op de hoogte van alle activiteiten van Stichting Snow Blizzard Iditarod! Volg onze social media kanalen en steun onze missie naar de start van de zwaarste sledehonden race ter wereld!

SPONSOREN EN PARTNERS